Anisantha madritensis
Poaceae Graminaceae
Autre noum : Erbo-molo.
Nom en français : Brome de Madrid.
Descripcioun :Aquelo calido se recounèis à si paumo drecho de biais mejan entre Anisantha tectorum e Anisantha rubens.
Anisantha madritensis & Valerianella locusta
Anisantha madritensis
Poaceae Graminaceae
Autre noum : Erbo-molo.
Nom en français : Brome de Madrid.
Descripcioun :Aquelo calido se recounèis à si paumo drecho de biais mejan entre Anisantha tectorum e Anisantha rubens.
Port : Erbo Taio : Pancaro entresigna Fueio : costo paralèlo Tipe bioulougico : Pancaro entresigna Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Anisantha Famiho : Poaceae Famiho classico : Graminaceae Tribu : Triticeae
Coulour de la flour : Brunello Petalo : ges Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna Flourido : Printèms
Sòu : Ca Autour basso e auto : Pancaro entresigna Aparado : Noun
Liò : Tepiero seco - Champ - Camin Estànci : Pancaro entresigna Couroulougi : Pancaro entresigna Ref. sc. : Anisantha madritensis (L.) Nevski, 1934 (= Bromus madritensis L., 1755 )
Valerianella locusta
Caprifoliaceae Valerianaceae
Àutri noum : Grasseto, Pan-froument, Raspello, Agnelet, Lachugueto.
Noms en français : Mâche potagère, Doucette potagère.
Descripcioun :La douceto es uno erbo fèro bèn couneigudo qu'es aro proun samenado e culido coume ensalado. Se destrìo dis àutri Valerianella qu'a quàsi ges de calice à si flour. Li formo fèro soun bluio (fotò), alor que li cultivado soun blanco (fotò peréu). Trachis dins li relarg un pau umido e sablous. S'atrobo dos varieta, l'uno à fru larg (V. locusta s.s.) e l'autro à fru mai alounga (V. carinata s.s.), vèire li dessin.
Usanço :Forço goustouso ensalado champanello o cultivado. Dóu latin Valere, valènt à dire "se bèn pourta", la planto èi vertuouso. Es uno bono desgreissarello pèr li regime ameigrissènt.
Port : Erbo Taio : 10 à 60 cm Fueio : óupousado Tipe bioulougico : Teroufite Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Valerianella Famiho : Caprifoliaceae Famiho classico : Valerianaceae Ordre : Dipsacales
Coulour de la flour : Bluio Petalo : 5 Ø (o loungour) flour : 1 à 2 mm Flourido : Printèms
Sòu : Ca Autour basso e auto : 0 à 1600 m Aparado : Noun Remarco : Ensalado champanello Mars à jun
Liò : Pelouso umido - Sablo - Bos clar - Champ Estànci : Termoumediterran à Mountagnard Couroulougi : Éurimediterrano Ref. sc. : Valerianella locusta (L.) Laterr., 1821